Co znamená HACCP
Hazard Analysis and Critical Control Point - Analýza rizik a tvorba kritických kontrolních bodů
Hazard - riziko nebo nebezpečí vzniku nákazy, kontaminace
Analysis - analýza pravděpodobnosti vzniku kontaminace pokrmů, proč a jak nebezpečí vzniklo
Critical Control Point - kritické kontrolní body označující konkrétní fázi výroby, ve které hrozí riziko a kterou se snažíme kontrolovat, aby riziko nevzniklo
Restauracím, provozovnám veřejného stravování, výrobcům a prodejnám potravin nabízíme:
- Tvorbu a zavedení kompletního HACCP včetně plánů kritických bodů, tvorbu dokumentace.
- Zavedení postupů založených na principech systému kritických bodů.
- Poradenství v oblasti gastronomie , včetně správné výrobní a hygienické praxe a bezpečnosti práce.
- Provádění nezávislých auditů hygieny provozu a ověření funkčnosti systému.
- Poskytování konzultací a školení pracovníků v oblasti HACCP.
Legislativa
§ 3, odst. 1, písm. j) zákon 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích , v plném znění zákona 456/2004 Sb. - Povinnost určit kritické body (HACCP) ve výrobě potravin a jejich uvádění do oběhuukládá všem výrobcům potravin Tato povinnost se od 1.1.2006 vztahuje i na prodej potravin.
Vyhláška č. 147/1998 Sb . o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby , ve znění pozdějších předpisů 196/2002 Sb. a 161/2004 Sb. - Způsob stanovení kritických bodů , vč. povinnosti pravidelného vyhodnocování účinnosti systému kritických bodů.
§ 24 odst. c) zákon 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví - Povinnost určit kritické body a provádět vnitřní audity zavedeného systému HACCP ve stravovacích službách.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002 ( článek 6) o potravinovém právu a článek 14 Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygieně potravin e Povinnost provést analýzu rizik a stanovit kritické body.